Przygotowanie: 20 min
Trudność:
Liczba porcji: 2
Kategoria: obiad
Ciężko wyobrazić sobie kuchnię staropolską bez fasolki po bretońsku. Aromatyczna kiełbasa i delikatny sos pomidorowy w towarzystwie miękkiej fasoli to ulubione danie wielu Polaków.
Na ogół mówi się, że fasolka po bretońsku nie jest powiązana z regionem Bretanii. Danie porównywane jest do francuskiego specjału z fasolką Coco de Paimpol (mniejszej niż Jaś) lub przepisu pochodzącego z Wielkiej Brytanii, której mieszkańców nazywano „Britonami”. Ciężko też określić, w jakim czasie danie dotarło do Polski, ale jedno jest pewne – klasyczny przepis na fasolkę po bretońsku z kiełbasą ma swoje stałe miejsce w najlepszych propozycjach kuchni staropolskiej.
Nie bez powodu wielu kojarzy fasolkę po bretońsku z motywem militarnym. Często serwowano ją wojsku w różnych, europejskich krajach. Danie jest sycące i pożywne, a więc idealnie nadaje się do spożywania nawet w wymagających warunkach. Współcześnie jest to bardzo popularny pomysł na obiad. Doskonale smakuje na co dzień, ale fasolkę po bretońsku serwuje się też podczas wyjątkowych okazji. Jeden garnek dania zaspokoi głód całej rodziny!
Każdy, kto chce zasmakować tej klasycznej potrawy, musi uzbroić się w cierpliwość. Przygotowanie całego dania trwa nawet 2 dni. Wynika to z potrzeby kilkugodzinnego namoczenia fasoli. Dzięki temu częściowo wypłukuje się substancje wzdymające i skraca późniejszy czas gotowania potrawy. Jest jednak prosty sposób, dzięki któremu obiad z fasolką po bretońsku z kiełbasą przygotujesz błyskawicznie. Mowa o gotowym daniu, które wystarczy podgrzać i połączyć z ulubionymi dodatkami. Dzięki niemu ominiemy zakup długiej listy produktów i mozolnego przygotowania potrawy. Jednocześnie danie ma w sobie wszystko, co potrzeba, czyli miękką fasolkę, aromatyczną kiełbasę i boczek. Perspektywa zaoszczędzenia czasu i podania sycącego, smacznego obiadu jest bardzo zachęcająca.
Fasolkę po bretońsku z kiełbasą przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej przelej całość do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Szybszym sposobem jest przygotowanie fasolki w mikrofalówce.
Gorącą fasolkę po bretońsku z kiełbasą rozdziel na dwa talerze, udekoruj po środku listkiem bazylii, posyp pokrojoną pietruszką lub natką cebuli. Danie podawaj z chlebem lub bułką, które można posmarować masłem.
Aby danie było bardziej wyraziste, można serwować go z dużym plastrem boczku (wcześniej podsmażonym) lub kiełbasą w całych kawałkach.
Prostym sposobem na to, aby fasolka po bretońsku z kiełbasą prezentowała się nieco bardziej oryginalnie i efektownie jest podanie jej w chlebie. Wystarczy, że odetniesz górną część z małego, okrągłego bochenka, wydrążysz jego środek i do wlejesz w to miejsce gotową potrawę.