Szybki obiad, czyli gołąbki w sosie pomidorowym 01 Kwi 2019 |

Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Liczba porcji: 2
Kategoria: obiad

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • kilka kropel soku z cytryny
  • sól i pieprz

Gołąbki w sosie pomidorowym to pomysł na smaczny i szybki obiad. Danie idealne dla miłośników klasycznych dań kuchni polskiej.

Delikatne, rozpływające się w ustach, a jednocześnie wyraziste w smaku – takie są idealne, domowe gołąbki. Pieczołowicie przygotowywane od wielu dekad przez mamy i babcie. Gołąbki w sosie pomidorowym to jedno z najbardziej popularnych, tradycyjnych dań w naszym kraju. W Polsce przyrządzano je od XIX wieku, jednak współcześnie są one popularne w wielu krajach europejskich. Danie doczekało się wielu wersji – przygotowuje się je z farszem z mięsa (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub wieprzowo-drobiowe), kaszy czy ryżu. Gołąbki są przysmakiem w różnych regionach Europy np. w Czechach, Rosji, na Węgrzech, Słowacji czy w Finlandii. Są też potrawą typową dla kuchni żydowskiej. Jeśli zastąpimy kapustę liściem winorośli, otrzymamy danie popularne w Grecji, Turcji czy na Bałkanach.

Naszą propozycją jest smaczna klasyka, czyli szybkie gołąbki w sosie pomidorowym podane z pysznymi dodatkami. W związku z tym, że przygotowanie dania zajmuje sporo czasu (parzenie liści, przygotowywanie farszu z mięsa i ryżu, duszenie), a jego wybitny smak dojrzewa dopiero z czasem (najlepszy smak uzyskują na drugi lub trzeci dzień), warto sięgnąć po gotową potrawę z kuchni staropolskiej. To idealna propozycja na obiad dla całej rodziny szczególnie wtedy, gdy chcesz zaoszczędzić swój czas, poświęcając go swoim bliskim. Danie w takiej wersji nie wymaga zakupu wielu składników, co znacznie uprości cały proces przygotowania. Zaletą tego rozwiązania jest to, że smakiem gołąbków można rozkoszować się w wielu miejscach. Przygotujesz je wszędzie tam, gdzie istnieje możliwość podgrzania potrawy, czyli przykładowo w pracy czy w podróży. Klasyczne połączenie gołąbków i ziemniaków można unowocześnić, serwując je z garścią rukoli, bazylii czy szparagami.

1

Gołąbki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Danie możesz podgrzać w garnku na małym ogniu, pamiętając o częstym mieszaniu. Innym sposobem jest przygotowanie gołąbków w mikrofalówce. Można też użyć do tego piekarnika. Wystarczy, że włożysz gołąbki wraz z sosem do naczynia żaroodpornego. Naczynie umieść w piekarniku ustawionym na 150˚C. Podgrzewaj przez około 15 minut.

2

Ziemniaki obierz, umyj i włóż go garnka wypełnionego wodą. Gotuj na średnim ogniu do miękkości, pod koniec dodaj do wody szczyptę soli.

3

Przygotuj sałatkę. Marchewki i jabłko umyj, obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wsyp składniki do miski, dodaj jogurt, majonez, sok z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszaj.

4

Na talerzu połóż ugotowane ziemniaki i posyp je odrobiną zielonej pietruszki. Obok ułóż pogrzane gołąbki, polewając sosem również ziemniaki. Na końcu dołącz do dania przygotowaną wcześniej surówkę.